• İzmir / TURKEY
  • info@keycert.com.tr
  • Çalışma Saatleri: 09:00 - 18:00
Thumb

Helal Belgelendirmesi

KEYCERT, SMIIC (İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü) tarafından oluşturulmuş OIC / SMIIC 1: 2019 Helal gıda için genel gereklilikler standardı göz önünde bulundurularak Helal belgelendirme hizmetini gerçekleştirmekte ve bu standart gereksinimleri dahilinde ilgili kuruluşların yeterlilik ve uygunluklarını denetlemektedir.

Din, insanların ve toplumların tercihlerinde etkili olan en önemli faktörlerden biridir. Tüketici davranışlarıyla ilgili olarak yapılan çalışmalar, tüketici tercihlerinin dini hassasiyetleriyle bağlantılı olarak değiştiğini göstermiştir. Müslüman tüketiciler İslami kurallar çerçevesinde helal, kaliteli ve sağlıklı ürünler talep etmektedirler.

İslamiyet’te yiyecek-içecekler helallik kavramının önemli öğelerindendir. İslamiyet’e göre Müslümanlar için yapılmasına müsaade edilenler için “helal” ve yapılması yasak olanlar için ise “haram” ifadesi kullanılmaktadır.

Kimler Helal Belgesi Alabilir?

Helal Belgelendirme günümüzde daha çok et ve et ürünleri başlıca olmak üzere gıda kökenli üreticilere yönelik hazırlanan bir standart olarak algılanıyor olsa bile gıda, kozmetik, turizm gibi hayatımıza temas eden ve günlük tüketim veya hizmet rutinimize etki eden tüm alanlarda üretim ve hizmet sunan kuruluşlar için alınabilir ve uygulanabilir bir belgelendirme standardıdır. Uygulama ve hizmetlerinin yanı sıra, SMIIC kuruluşunun oluşturmuş olduğu OIC / SMIIC 1 standardı genel şartlarını karşılayan tüm kuruluşlar denetime tabii olup bu belgelendirmeye hak kazanabilirler.

Helal Gıda Belgelendirmesinin Faydaları Nedir?

Tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerden biri tüketicilerin dini inanç ve kimlikleridir. Tüketicilerin dini inançları bazı gıdaların, bu dini benimseyenler tarafından tüketilmesini yasaklar. İslam dini de koymuş olduğu kurallar ile bazı gıdaların tüketimini yasaklamaktadır. Bundan dolayı Müslümanların dini kimliklerini korumaları ve dini yönden helal olan gıdaları temin edip haram gıdalardan kaçınabilmeleri için gösterdikleri çabaların bir sonucu olarak helal gıda sertifikalandırması ortaya çıkmıştır. Müslüman tüketicilerin helal gıdaları tercih etmelerini kolaylaştıran en kolay yol helal sertifikalı mamullerdir. Sertifika ve logo bilgilendirmek ve mamullerin helal olduğuna ikna etmek için önemli bir yoldur. Bu çalışmanın amacı, tüketicilerin helal gıda sertifikalı mamulleri nasıl algıladıkları satın alma karar sürecinde ki riskleri nasıl tanımladıkları ve helal gıda sertifikalı mamullerin tüketici güvenini tesis etmedeki konum ve etkilerini incelemektir.

Helal Belgesi ile ilgili Ürün Grupları Nelerdir?
  • Et ve et mamulleri
  • Süt ve süt mamulleri
  • Yumurta ve yumurta mamulleri
  • Tahıl ve tahıl ürünleri
  • Bitkisel ve hayvansal kökenli sıvı ve katı yağlar
  • Meyve ve sebzeler ve bunların mamulleri
  • Şeker ve şekerleme mamulleri
  • Meşrubat (Alkolsüz içecekler)
  • Bal ve yan mamulleri
  • Besin takviyeler
  • Genetiği değiştirilmiş gıdalar
  • Gıda katkı maddeleri
  • Enzimler
  • Mikro organizmalar
  • Balık ve balık ürünleri, su ve diğer.
  • Ambalaj malzemeleri
  • Gıda hizmet ve tesisleri
  • Helal Kozmetik

Helal Belgelendirmesi ile ilgili soru ve talepleriniz için bizimle iletişime geçiniz.

Thumb
Thumb